10 tips voor solidaire buren 

We geloven sterk in de creativiteit en authenticiteit van straten, buurten en woonblokken, en werken daarom niet met een sterk uitgedacht of opgelegd model. 
Wel delen we graag een aantal tips, ter inspiratie, en om het veilig te laten verlopen. 
 

1 Basishouding: Wees gewoon een attente buur

Solidariteit hoeft niet ingenieus te zijn. “Goeiemorgen, hoe gaat het met je?”. Een simple babbel door de ruit. Een sms met “Ik ga naar de winkel, heb je iets nodig?”. Meer hoeft het vaak niet te zijn. Zoals ze ‘t in ‘t Frans zeggen: Simple comme bonjour. 
 

2 Verspreid info, niet het virus

Communiceer informatie over het virus en (voorzorgs)maatregelen op een laagdrempelige manier naar je buren, bij voorkeur in alle talen die in de straat aanwezig zijn. Klik hier voor informatie in andere talen.
 

3  Hou het veilig! 

Elkaar helpen is geweldig, maar breng jezelf, anderen en de volksgezondheid niet in gevaar. Als je je buiten begeeft, als je flyers rondbrengt, als je boodschappen doet en aflevert, neem dan altijd de nodige voorzorgsmaatregelen zodat je niemand besmet, ook jezelf niet! 

 

4 Krijg op een discrete manier zicht op hulpvragen/noden

Hulp vragen is niet evident. Ga er dus niet vanuit dat mensen direct hulp vragen of de flyer aan hun raam hangen. Komt er geen hulpvraag? Ga gewoon eens een praatje maken, breng mensen spontaan een dessertje, en vertel hen nogmaals dat ze op jou kunnen rekenen; Reik mensen de hand (niet letterlijk!), maar respecteer wel hun privacy.

 

5 Gebruik je voelsprieten 

Probeer zicht te krijgen op wat er leeft in de straat, wie er woont, welke talen mensen spreken, en wie mogelijks hulp nodig heeft maar die niet kan/durft vragen. Met aandacht en respect voor privacy. Je hoeft heus niet elke dag te gaan aanbellen. 

 

 

6  Maak duidelijk dat je hulp wil bieden

Ben je bereid honden uit te laten, boodschappen te doen, iemands was te doen, soep te koken, een luisterend oor te bieden of anderen te entertainen? Gebruik je gevel om je aanbod kenbaar te maken aan de rest van de straat! Hang onze downloadbare flyer en affiche op, of gebruik een eigen code die zichtbaar maakt dat je wil en kan helpen.

 

7  Versterk offline contact

Kies voor offline communicatie en contact als de communicatiemethode bij uitstek. Enkel zo bereik je ook die mensen die geen toegang hebben tot internet of het Nederlands minder machtig zijn. Uiteraard steeds met respect voor de volksgezondheid en maatregelen die in voege zijn om besmetting te voorkomen.

 

8  Maak het leuk! 

We zitten nog een tijd in ons kot, dus we kunnen het maar beter aangenaam maken voor elkaar. Als er geen hulpvragen zijn, is leuke acties opzetten trouwens een ideale manier om mensen uit je straat dichter bij elkaar te brengen. Zing eens een liedje, applaudiseer om 20u, kook iets voor elkaar. En laat de mens die alleen wil zijn ook maar gewoon rustig in zijn zetel. Het hoeft niet altijd Tous ensemble te zijn.

 

9  Ken je grenzen & werk samen

Beloof niets wat je niet kan waarmaken. Overlaad jezelf niet met verantwoordelijkheden. Neem het werk van professionals niet over, maar werk aanvullend. In de meeste straten en wijken zijn al heel wat mensen en organisaties actief. Contacteer hen en zet hun expertise in voor het bieden van hulp en inspiratie.
 

10  Wees alert maar geen gendarm

Wanneer mensen de aangekondigde maatregelen niet opvolgen, dan is het niet zo effectief om hen de huid vol te schelden. Wat wel kan helpen is om te vragen of ze de maatregelen kennen en zich bewust zijn van de impact als ze die niet navolgen. Wat je doet bij herhaaldelijke overtredingen, laten we graag aan uw gezond verstand over.